A MÓDSZER

 Alapszemléletünk, hogy mind különbözőek vagyunk…

…egyéni adottságokkal, célokkal, motivációval rendelkezünk.

Ahogy nincs kabát, ami mindenkire jó lenne, nincs sablon táplálkozás sem, ami mindenkire ráhúzható. Sokfélék vagyunk, ahány földrész annyi  embertípus, annyi fajta környezeti jellegzetesség. Évezredek alatt a különböző földrajzi adottságokhoz adaptálódott emberek szervezete vándorlásaik során alkalmazkodott az adott környezethez, ezáltal kevert típusok jöttek létre. Ezen a meggyőződésen alapszik a módszer, amit alkalmazunk. A Horisan Metabolic Typing® módszer, az  emberre, mint egyedi tekint. A mérés során több faktort határozunk meg az EVA 3000 típusú orvostechnikai eszköz segítségével. Tanácsaink ezért minden esetben a Te egyedi tulajdonságaid figyelembevételével állnak össze.

Sportolj típusodnak megfelelően
fotó: https://pixabay.com/hu/users/karabulakastan-6729797/

Pontosan mit is tudhatsz meg Magadról?

TESTÖSSZETÉTELED

Testösszetétel

IDEGRENDSZERI,  ÉGETŐRENDSZERI  SAJÁTOSSÁGOD

HORMONTÍPUSOD

SZERVEZETED TÁPANYAG IGÉNYÉT SZÁZALÉKOS ARÁNYBAN 

MIK A SZÁMODRA JELENLEG TERHELŐ HATÁST JELENTŐ ALAPANYAGOK

NAPI KALÓRIA SZÜKSÉGLETED CÉLJAIDNAK MEGFELELŐEN

Mit veszünk még fegyelembe?

Vércsoportod

Emésztőrendszered jelenlegi állapotát

Betegségeid, panaszaid

Egyéni céljaid

Mit kapsz tőlünk?

Általános tanácsokat, praktikákat, tippeket a táplálkozási szokásaidra vonatkozóan.

Hormontípusodra vonatkozó információkat, sportajánlást.

Tudásanyagot az étkezések összeállításához.

Étkezések ütemezése, a rád kalkulált kalóriaszükséglettel.

Egyéb, célodhoz igazított tanácsokat, javaslatokat.

Egy alkalom, ajándék kontroll vizsgálatot.

Igény esetén típusodra szabott recepteket.

Tudományos háttér:

Hosszú évtizedek teltek el, mire az anyagcsere- és hormontípusokra épülő táplálkozási módszer kifejlődött, amihez számos tudós munkássága járult hozzá. Ezek a szakemberek néha egymástól függetlenül gyártottak elképzeléseket, feltevéseket a típusok különbözőségeiről és a táplálkozási igényeiről. Ebből mára már egy olyan komplex rendszer fejődött ki, ami egyesíti a tudósok munkásságát és a kliensek igényeit, a gyakorlatban is felhasználható táplálkozási és életviteli szaktanácsadásban. Persze a kutatásoknak és fejlődésnek soha sincs vége, ezért is olyan izgalmas ez a témakör.
1919: Dr. Frances Pottenger említi könyvében „Symtoms of Visceral Disease”. A nyersanyagok hatása az autonóm idegrendszer egyensúlyára.
1930-as évek: Dr. Weston Price levonja könyvében „Nutrition And Physical Degeneration” a következtetést, hogy az elődeink táplálkozására való orientálódás a helyes táplálkozás.
1940-es évek: Dr. W. Sheldon bemutatja könyvében „Varieties of Human Physique” az ő típusfelosztását Ecto-, Endo-, és Mesomorf típusok.
1950-es évek: Dr. Roger William a könyvében „Biocheical Individuality” bemutatja a különböző anyagcseretípusok meghatározásához szükséges metódusok fejlődését.
1960-as évek: Dr. George Watson publikálja „Nutrition And Your mind” könyvét, amiben elmagyarázza az általa kutatott összefüggéseket a pszichikai és a fizikai fejlődés,ill. a táplálkozás és az égetőrendszer között.
1960-as évek: Dr. Emanuel Revici publikálja a könyvét „Research In Physiopathology As Basis Of Guided Chemotherapy” címmel, amiben bebizonyítja, hogy a sejt áteresztőképességének változásai különböző folyamatokat indíthatnak el betegségek kialakulásában a táplálék függvényében. A változások megerősödött aerob vagy anaerob anyagcsere folyamatokhoz vezetnek a sejtekben.
1965: Dr. Henry Bieler először mutatja be könyvében („Food Is Your Best Medicine”) a különböző mirigytípusokat, munkássága során elért sikereket a táplálkozási terápiák alkalmazásával.
1970-es évek: Dr. James D’Adamo bemutatja könyvében „One Man’s Food”, The D’Adamo Diet” a koncepcióját, az összefüggéseket vércsoport és táplálkozás között.
1970-es évek: Dr. Kelley volt az első, aki végre a 70-es évek közepén megalkotta a típusnak megfelelő táplálkozás rendszerét, amik nagyobb problémák nélkül praktikusan alkalmazhatók.
1983- Dr Elliot D. Abravanel Body Type Diet című könyvében fejti mélyebben az endokrin mirigyek reakcióját egyes ételekre, anyagokra, illetve ezzel összefüggésbe hozható alkati sajátosságokat.
1987-ben Dr. L. Wolcott leírja könyvében The Metabolic Typing Diet-ban, hogy kifejlesztett egy módszert az anyagcsere típusok meghatározására, amelyet diagnosztizáláshoz és különböző terápiák alapjaként lehet alkalmazni, betegségek kezeléséhez és megelőzéséhez. Őt nevezzük a Metabolic Typing “atyjának”.
2003-ban Dr. Klaus D. Holzrichter feltalálja az EVA 3000 mérőműszert, mely segítségével az anyagcserét befolyásoló tényezők mérhetővé válnak és megalapította a Horisan Metabolic Typing®-ot
Az Anyagcsere-típus szerinti táplálkozási rendszerben egy újszerű eljárásról van szó, amely alternatív-orvosi alapokon nyugszik. A táplálkozási rendszer tulajdonságainak és hatásának minden adata olyan ismeretekre vezethetők vissza, melyek maga a módszer fejlesztése során, illetve annak használatából eredő tapasztalatok alapján keletkeztek, és nem felelnek meg feltétlenül a meghatározó tudomány álláspontjának. Ez ugyanígy érvényes az EVA 3000- orvostechnikai eszközre.